erfgoedobject

Hoevegebouwen

bouwkundig element
ID
36958
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36958

Juridische gevolgen

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoevegebouwen
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige gesloten hoeve, waarvan de verbouwing aan de gang is. Kern in vakwerkbouw uit begin 19de eeuw. Gebouwen onder zadeldak, gegroepeerd rondom een rechthoekig, niet toegankelijk erf.

Inrijpoort in de noordoostvleugel, die gedeelten behield in stijl- en regelwerk met lemen vullingen. Rechthoekige poort onder houten latei, met opschrift: W.L. ANNO 1803 II IUNY FUTURIS. Het linker gedeelte is van baksteen met mergelstenen speklagen.

Woonhuis ten noordwesten van het erf (nok loodrecht op straat). Witgekalkt bakstenen gebouw met mergelstenen banden. Huidig uitzicht uit de 19de eeuw, doch mogelijk oudere kern. Een gevelsteen in de geveltop is heden onleesbaar. Getoogde vensters, beluikt op de eerste bouwlaag.

Ten zuidoosten, recent woonhuis.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van VANTHILLO C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De noordoostvleugel, die gedeelten behield in stijl- en regelwerk met lemen vullingen en een rechthoekige poort onder houten latei, is niet langer bewaard.

Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoevegebouwen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36958 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.