Begijnenwoning

Gemeente Mechelen

is deel van de aanduiding als unesco werelderfgoed kernzone Groot Begijnhof

Deze aanduiding is geldig sinds 02-12-1998.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Groot Begijnhof

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Groot Begijnhof: gedeelte

Beschrijving

Traditioneel breedhuis, dubbelhuistype, van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, kunstleien), uit het laatste kwart van de 17de of het eerste kwart van de 18de eeuw.

Opnieuw gevoegde, verankerde voorgevel op gecementeerde plint. Rechthoekige vensters, voormalige kruiskozijnen in een zandstenen omlijsting met negblokken, sponning en wigvormig ontlastingssysteem; in de 19de eeuw toegevoegde lekdrempels. Schouderboogdeur in een rechthoekige geprofileerde omlijsting van zandsteen met consolesleutel en gestrekte druiplijst. Gevulde steigergaten onder zandstenen daklijst. Haakse achterbouw onder zadeldak (kunstleien) met achtertuitgevel.

Auteurs: Eeman, Michèle; Kennes, Hilde & Mondelaers, Lydie