erfgoedobject

Hoeve de Lexhy

bouwkundig element
ID
36960
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36960

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve de Lexhy
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Voorheen eigendom van de familie Dewaleff. Belangrijke gesloten hoeve met oude kern (17de eeuw ?), in 1804 door brand verwoest en heropgebouwd in 1813. Bakstenen gebouwen met resten van de oorspronkelijke mergelstenen constructies onder zadeldak (Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom een rechthoekig erf met mestvaalt en waterput, bereikbaar via een rondboogvormige, bakstenen inrijpoort aan straatzijde. Twee linden vóór de hoeve.

Woonhuis naast de inrijpoort in de westvleugel, de voorgevel aan straatzijde. Volledig 19de-eeuws, met getoogde muuropeningen.

Stallen ten noorden, zuiden en ten zuidwesten van het erf. Grotendeels bakstenen constructies met getoogde muuropeningen, de zuidgevel van de zuidvleugel behield grote mergelstenen muurpartijen, met de omlijsting van een thans gedicht, bakstenen korfboogpoortje. Ook de straatgevel van de stal in de westvleugel bleef vrijwel volledig in mergelsteen bewaard.

Dwarsschuur ten oosten van het erf, de erfzijdegevel met bakstenen korfboogpoort volledig uit de 19de eeuw, de mergelstenen rechter zijgevel draagt een gevelsteen met chronogram N. DEWALLEF HEEFT/ HET HIER LOFFELYCK/ HERMAEKT 1813/ 22 6 (1813).


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Vanthillo C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1990


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve de Lexhy [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36960 (Geraadpleegd op 20-06-2021)