Teksten van Kapel Aen den Ringboom

Kapel Aen den Ringboom ()

Kapel gelegen langs de kruising van de Ringboomstraat en de veldwegen oude Tongerenweg en Vadersgracht.

In de atlas der buurtwegen (1844) is er aan de rechterkant van de veldweg Vadersgracht reeds een kapel ingetekend, die evenwel in 1853 werd afgebroken. In 1853 werd de huidige kapel gebouwd op een stuk landbouwgrond dat eigendom was van Cornelius Liesens. Bij verdeling in 1889 van de erfenis Liesens, werd de familie Scholberg-Vrindts, gemeente-ontvanger in Zichen-Zussen-Bolder, eigenaar van het perceel en van de kapel. In 1922 werd het perceel en de kapel verkocht aan de familie Johannes Lambertus Oben-Coenegrachts uit Genendries te Millen. Is nu eigendom van de landbouwer op de achtergelegen boerderij.

Neogotisch gebouw van één travee onder zadeldak (zwarte pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bakstenen constructie met verwerking van mergel- en maaslandse kalksteen.

De voorgevel vertoont een kalkstenen rondboogportaal en een mergelstenen oculus met driepasmotief. Geflankeerd door twee overhoekse steunberen en op de geveltop een smeedijzeren kruis. Aan de linkerbuitenzijde hing vroeger een missiekruis.

In de kapel staat een altaar in mergel met een vierlobbige neogotische frontsculptuur en vooraan gesteund door drie ronde pilaartjes.

• PETERS G. 1996 (oktober): "Ontdek je Plekje. Dorpskapellen. De kapel "Aen den Ringboom", Millerse Gazet>.
  • SCHLUSMANS F. met medewerking van Vanthillo C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout, 51.

Bron: Beschermingsdossier DL002126, 5 kapellen en 1 veldkruis te Riemst (digitaal dossier)

Kapel ()

Kapel op de kruising Ringboomstraat, Zevenbunderstraat, Trinellestraat. Neogotisch gebouw van één travee onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bakstenen constructie met afwerking van mergel- en hardsteen. De voorgevel vertoont een hardstenen rondbooportaal en een mergelstenen oculus met driepasmotief.

Auteurs:  Schlusmans, Frieda