is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Henrotte
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als beschermd monument Hoeve Henrotte
Deze bescherming is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Millen
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Henrotte
Deze vaststelling was geldig van tot
Gesloten hoeve met kern uit de 17de eeuw, het poortgebouw en de straatgevel van het woonhuis uit eind 19de- begin 20ste eeuw en een recent dienstgebouw ten zuidoosten van het erf. De gebouwen zijn gegroepeerd rondom een niet toegankelijk erf, bereikbaar via een rondboogvormige bakstenen inrijpoort (eind 19de-begin 20ste eeuw) in de noordwestelijke vleugel.
Woonhuis onder schilddak (Vlaamse pannen) ten noordoosten. De noordoostelijke gevel behield gaaf de 17de-eeuwse kern: baksteen met mergelstenen banden, verankerd door middel van gesmeed ijzeren muurankers met krullen en voorzien van rechthoekige mergelstenen muuropeningen met negblokken, onder meer een aantal kloosterkozijnen.
De stalvleugel ten westen vertoont in de westgevel een structuur van baksteen met mergelstenen speklagen, en muurankers in de vorm van 86.
Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van VANTHILLO C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)