erfgoedobject

Hoeve Henrotte

bouwkundig element
ID
36964
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36964

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Henrotte
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Hoeve Henrotte
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Millen
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Gesloten hoeve met kern uit de 17de eeuw, het poortgebouw en de straatgevel van het woonhuis uit eind 19de- begin 20ste eeuw en een recent dienstgebouw ten zuidoosten van het erf. De gebouwen zijn gegroepeerd rondom een niet toegankelijk erf, bereikbaar via een rondboogvormige bakstenen inrijpoort (eind 19de-begin 20ste eeuw) in de noordwestelijke vleugel.

Woonhuis onder schilddak (Vlaamse pannen) ten noordoosten. De noordoostelijke gevel behield gaaf de 17de-eeuwse kern: baksteen met mergelstenen banden, verankerd door middel van gesmeed ijzeren muurankers met krullen en voorzien van rechthoekige mergelstenen muuropeningen met negblokken, onder meer een aantal kloosterkozijnen.

De stalvleugel ten westen vertoont in de westgevel een structuur van baksteen met mergelstenen speklagen, en muurankers in de vorm van 86.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van VANTHILLO C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

In 1996 herbestemd tot sociale woningen door de sociale huisvestingsmaatschappij Gewestelijke Bouwmaatschappij Tongershuis.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Henrotte [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36964 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.