erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
36966
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36966

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Millen
    Deze bescherming is geldig sinds 14-10-1980

Beschrijving

Hoeve, met kern van 1792 (inrijpoort, dwarsschuur ?), aangepast in 1867 (woonhuis en stallen) en voor kort gerestaureerd met wijziging van de ordonnantie van het woonhuis. Gebouwen onder zadeldak, gegroepeerd rondom een erf met onregelmatige vorm, bereikbaar via een inrijpoort in de noordoosthoek.

Bakstenen poortgebouw onder schilddakje, op een mergelstenen gevelsteen met geometrisch motief gedateerd ANNO 1792; korfboogvormige inrijpoort in een kalkstenen omlijsting met negblokken.

Het bakstenen woonhuis ten westen van het erf; door middel van een gevelsteen in de rechter zijgeveltop gedateerd ANNO 1867 doch sterk gewijzigde ordonnantie der gevels.

De stal ten noorden, schuin aansluitend op het woonhuis is een bakstenen constructie met rechthoekige muuropeningen in houten omlijstingen; de authenticiteit van onderdelen en ordonnantie is moeilijk te achterhalen.

Stal uit de tweede helft van de 19de eeuw ten oosten van het erf, baksteen met mergelstenen muurpartijen. Getoogde en rechthoekige muuropeningen.

Dwarsschuur, waarschijnlijk van dezelfde periode als het poortgebouw, met resten van stijl-en regelwerk: ankerbalkgebint met bakstenen vullingen, voorzien van rechthoekige muuropeningen in houten omlijsting, en twee poorten, in dito omlijsting.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Vanthillo C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1990


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36966 (Geraadpleegd op 23-06-2021)