erfgoedobject

Hoeve Hamels

bouwkundig element
ID
36971
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36971

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hamels
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Gesloten hoeve met kern uit de 17de of begin 18de eeuw (bakhuis en inrijpoort), grotendeels aangepast in 1824 en met recente erfzijdegevel voor het woonhuis. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom een erf van onregelmatige vorm, bereikbaar via een inrijpoort in de noordvleugel.

Rondboogvormige, bakstenen inrijpoort, op de sluitsteen gedateerd 1824; deze datering verwijst naar een aanpassing van een oudere kern, behouden in het oorspronkelijke hout-, hang- en sluitwerk, de kalkstenen posten, en de resten van vakwerk aan erfzijde. Dezelfde vleugel omvat een aan erfzijde volledig aangepast gedeelte ten westen van de inrijpoort en aan de andere zijde een 19de-eeuwse stal met rechthoekige halfdeuren in houten omlijsting.

Woonhuis ten westen van het erf, daterend van 1824, doch met recent aangepaste erfzijdegevel.

De overige dienstgebouwen, de stallen ten zuiden en de dwarsschuur ten oosten van het erf, dateren eveneens van 1824, de oorspronkelijke rechthoekige muuropeningen in vlakke kalkstenen omlijstingen, de schuur voorzien van een bakstenen korfboogpoort.

Bakhuis, ten zuidwesten, buiten het erf; bakstenen gebouw van één travee, uit 17de of begin 18de eeuw, voorzien van rondboogvensters afgewerkt met mergelstenen blokken, en een rechthoekige deur in vlakke kalkstenen omlijsting. Puntgevel met gewijzigd aandak.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Vanthillo C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1990


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve Hamels [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36971 (Geraadpleegd op 15-06-2021)