Klooster-school der Zusters van Liefde

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Riemst
Deelgemeente Valmeer
Straat Bergstraat
Locatie Bergstraat 1, Riemst (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Riemst (adrescontroles: 12-07-2007 - 12-07-2007).
  • Inventarisatie Riemst (geografische inventarisatie: 10-01-1990 - 31-12-1990).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Klooster en school Zusters van Liefde

Deze bescherming is geldig sinds 17-03-1995.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Klooster-school der Zusters van Liefde

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kapel Sint-Severinus met omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 16-10-1984.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Aansluitend bij de Sint-Severinuskapel, naar verluidt gebouwd in 1856 in neogotische stijl met Engelse invloed. Gebouwen gelegen rondom een binnenplaats, waarvan de kapel de noordzijde inneemt. De belangrijkste vleugel is de zuidvleugel, een veertien traveeën lang en twee bouwlagen hoog gebouw onder zadeldak (leien boven de eerste twee traveeën). Mergelstenen gebouw voorzien van rechthoekige vensters met driepasbooggeledingen. Portaal in een puntgevelvormig risaliet met hoeksteunberen; de rechthoekige deur is omringd door vensters (confer supra). Links ervan, een kleiner puntgevelvormig portaal met spitsboogdeur. In de vierde travee een zeszijdig torentje van drie geledingen onder naaldspits (leien), met spitsboogdeur onder geprofileerde druiplijst. Aan de rechter zijde twee traveeën onder platdak.

De eerste drie traveeën, aan straatzijde van een verankerde puntgevel voorzien, zijn gerestaureerd en voorzien van rechthoekige muuropeningen, evenals de straatgevel en de korte westvleugel die aansluit bij de toren van de kerk.

Oostvleugel tegen de kerk.

  • DRIESEN W., Neogotische bouwkunst in Limburg: van pittoreske spitsbogen naar een katholieke huisstijl (Ons Heem, 40, 1986, p.126).

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Vanthillo C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1990

Relaties

maakt deel uit van Valmeer

Valmeer (Riemst)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.