erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
36982
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36982

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Thans L-vormige hoeve gelegen op de hoek met de Stroekestraat, met enkele bouwvallige, gedeeltelijk afgebroken dienstgebouwen van witgekalkte mergelsteen. Gebouwen gegroepeerd rondom een rechthoekig erf, bereikbaar via een ijzeren hek en een getoogde voetgangersdeur aan straatzijde.

Woonhuis van drie traveeën en twee en een halve bouwl.aag onder zadeldak (Vlaamse pannen), op een gevelsteen aan de zijde der Stroekestraat gedateerd 18.. (waarschijnlijk midden 19de eeuw). Witgekalkt mergelstenen gebouw, de lijstgevels voorzien van een kwartronde mergelstenen kroonlijst, rechthoekige vensters met hardstenen latei en lekdrempel, en een rechthoekige deur in een vlakke hardstenen omlijsting.

Bakstenen dwarsschuur met stal (zadeldak, Vlaamse pannen), haaks op het woonhuis, op de sluitsteen der korfboogvormige bakstenen poort gedateerd LC/ GB/ 1889.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Vanthillo C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36982 (Geraadpleegd op )