erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
36987
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36987

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve uit het midden van de 19de eeuw, de witgekalkte mergelstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen) gegroepeerd rondom een rechthoekig erf met mestvaalt, bereikbaar via een inrijpoort in de straatgevel.

Aangepaste, bakstenen inrijpoort, rondboogvormig, en waarschijnlijk daterend uit dezelfde periode als de schuurpoort van de dwarsschuur, aan de overkant van het erf, die op de hardstenen sluitsteen gedateerd is 1891.

Woonhuis ten noordoosten van het erf, vier traveeën en één bouwlaag, voorzien van rechthoekige vensters met hardstenen latei en lekdrempel en een rechthoekige deur in hardstenen omlijsting.

De stal er tegenover is voorzien van een aantal houten luiken en rechthoekige muuropeningen onder houten latei.

Het volume en het dak van de schuur werden gewijzigd.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Vanthillo C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36987 (Geraadpleegd op )