erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID: 36988   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36988

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

L-vormige hoeve, het bakstenen woonhuis (nok loodrecht op de straat) uit midden 19de eeuw (?), de aansluitende bakstenen stal met wagenhuis (?) uit de tweede helft van de 19de eeuw en de haakse dwarsschuur met resten van het oorspronkelijke stijl- en regelwerk.

Boerenburgerhuis van het dubbelhuistype, vijf traveeƫn en twee bouwlagen onder zadeldak, voorzien van rechthoekige vensters onder houten latei en een rechthoekige deur in een vlakke hardstenen omlijsting. Zijgevels met aandaken en muurvlechtingen.

Lager stalgedeelte, de gevel voorzien van baksteenlisenen en muizentandfries met dropmotief. Gedichte, lage bakstenen korfboopoort.

Dwarsschuur in stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen; gewijzigd ankerbalkgebint. Rechthoekige houten poort.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Vanthillo C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1990


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36988 (Geraadpleegd op 29-05-2020)