erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
36988
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36988

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

L-vormige hoeve, het bakstenen woonhuis (nok loodrecht op de straat) uit midden 19de eeuw (?), de aansluitende bakstenen stal met wagenhuis (?) uit de tweede helft van de 19de eeuw en de haakse dwarsschuur met resten van het oorspronkelijke stijl- en regelwerk.

Boerenburgerhuis van het dubbelhuistype, vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, voorzien van rechthoekige vensters onder houten latei en een rechthoekige deur in een vlakke hardstenen omlijsting. Zijgevels met aandaken en muurvlechtingen.

Lager stalgedeelte, de gevel voorzien van baksteenlisenen en muizentandfries met dropmotief. Gedichte, lage bakstenen korfboopoort.

Dwarsschuur in stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen; gewijzigd ankerbalkgebint. Rechthoekige houten poort.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Vanthillo C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36988 (Geraadpleegd op )