erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
36996
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36996

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voorheen mogelijk gesloten hoeve, met oude kern uit de eerste helft van de 17de eeuw (poortgebouw), in de eerste helft van de 19de eeuw grondig aangepast, en met wijzigingen uit latere perioden.

Witgekalkte mergelstenen gebouwen onder zadeldak (Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom een rechthoekig erf met mestvaalt, bereikbaar via een poortgebouw aan straatzijde. Laatstgenoemde behield resten van het oorspronkelijke stijl- en regelwerk (ankerbalkgebint) met bakstenen vullingen. In de mergelstenen linker zijgevel, S-vormige muurankers (eerste helft van de 17de eeuw). Rechthoekige poort onder houten latei, op het oorspronkelijke sluitwerk gedateerd 1661.

De noordvleugel van twee bouwlagen, haaks aansluitend op het poortgebouw, omvat woonhuis en stal. De muuropeningen van het woonhuis zijn aanpassingen van baksteen uit de tweede helft van de 19de eeuw . De stal behield een aantal oorspronkelijke muuropeningen, in houten of geprofileerde mergelstenen omlijsting.

Stal in het verlengde van de inrijpoort, in de gevel aan straatzijde door middel van muurankers en een gevelsteen gedateerd 1833. Gewijzigd dak en erfzijdegevel.

Witgekalkte bakstenen dwarsschuur ten westen van het erf, voorzien van een rechthoekige poort onder houten latei.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Vanthillo C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36996 (Geraadpleegd op )