erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
37025
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37025

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve (L-vormige dienstgebouwen en boerenburgerhuis met voortuin), uit het midden van de 19de eeuw. Bakstenen gebouwen onder zadeldak, gelegen aan een gekasseid erf, bereikbaar via een oprit en ijzeren hek.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen, de lijstgevel voorzien van rechthoekige vensters onder hardstenen latei, beluikt op de benedenverdieping, en een rechthoekige deur in een geprofileerde hardstenen omlijsting met druiplijst.

Stal (nok loodrecht op straat) van anderhalve bouwlaag, baksteenbouw met mergelstenen achtergevel, voorzien van recente benedenvensters en drie strekse zolderluiken. Rechthoekige deuren in hardstenen omlijsting.

Haaks aansluitende dwarsschuur met bakstenen korfboogpoort.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Vanthillo C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve met losse bestanddelen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37025 (Geraadpleegd op )