erfgoedobject

Gesloten hoeve van 1863

bouwkundig element
ID
37030
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37030

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve van 1863, met boerenburgerhuis en inrijpoort in de straatvleugel, de dienstgebouwen (twee tegenover elkaar liggende stallen en dwarsschuur) gegroepeerd rondom een rechthoekig erf.

De straatvleugel (twee bouwlagen) omvat het woonhuis, een dubbelhuis van vijf traveeën, en de inrijpoort. Bakstenen gebouw onder zadeldak, de lijstgevel voorzien van getoogde vensters onder hardstenen latei, oorspronkelijk beluikt op de eerste bouwlaag, en thans voorzien van artdeco-beglazing in de bovenlichten; een getoogde deur in een rechthoekige hardstenen omlijsting, en een rondboogpoort in een hardstenen omlijsting met negblokken, op de sluitsteen gedateerd I C/ A M C/ 1863.

De bakstenen dienstgebouwen onder zadeldaken zijn voorzien van getoogde, bakstenen muuropeningen, de schuur van een bakstenen rondboogpoort.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Vanthillo C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gesloten hoeve van 1863 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37030 (Geraadpleegd op )