erfgoedobject

Betonnen bunker

bouwkundig element
ID
37034
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37034

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Betonnen bunker
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Betonnen bunker
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Betonnen bunker, gelegen aan de brug over het Albertkanaal en deel uitmakend van de verdediging hiervan.

De aanleg van het Albertkanaal, in de jaren 1930, had naast een economisch, ook een militair doel. De diepe insnijding in het landschap moest van de oostgrens van België een onneembare hindernis maken. In Eben-Emael werd het grootste fort van die tijd in de kalkstenen ondergrond uitgegraven. Er werden bunkers aangelegd bij de bruggen van Kanne, Vroenhoven en Veldwezelt.

In 1995 werden de brug over het Albertkanaal in Vroenhoven (Riemst) en de naastgelegen bunker beschermd als monument. Omwille van de verbreding van het kanaal, werd de brug begin 2009 evenwel afgebroken en vervangen door een nieuwe brug. De betonnen bunker bleef hierbij wel behouden, zij het dat deze door de werken tijdelijk enkele tientallen meters boven het kanaal 'zweefde'. In 2011 werd de nieuwe brug afgewerkt, deze rust aan de Maastrichtse zijde op een hoge betonconstructie en aan de kant van Vroenhoven op het landhoofdgebouw - met geïntegreerde bunker - dat dienst zal doen als oorlogsmuseum.

  • Archief Onroerend Erfgoed Limburg, DL000398, Riemst 45 monumenten en 26 dorpsgezichten, beschermingsdossier (J. Gyselinck, 1995).
  • Archief Onroerend Erfgoed Limburg, DL000398, Riemst 45 monumenten en 26 dorpsgezichten, Advies Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (S.N., 1994).
  • SCHLUSMANS F. met medewerking van Vanthillo C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout.
  • http://www.flickr.com/photos/erfgoed/7658661174/in/photostream/ (geconsulteerd op 10/02/2014).

Auteurs: Schlusmans, Frieda; Gyselinck, Jozef
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Betonnen bunker [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37034 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.