erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
37038
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37038

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gesloten hoeve, naar verluidt daterend van 1721, doch vrijwel volledig aangepast in de eerste helft van de 19de eeuw, en met een recente straatgevel. Witgekalkte mergelstenen gebouwen onder zadeldak (Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom een rechthoekig erf met mestvaalt, bereikbaar via een rondboogvormige inrijpoort aan straatzijde.

Woonhuis in de zuidhoek van het erf; gewijzigde muuropeningen. Een jaarsteen 1805 in de zijgevel.

De stal naast het woonhuis in de zuidoostelijke vleugel is voorzien van twee getoogde deuren in een rechthoekige hardstenen omlijsting; voorts aangepaste muuropeningen.

Stal ten noordwesten van het erf, door middel van een gevelsteen gedateerd H S/ 1835. De meeste vensters zijn recent. Drie rechthoekige deuren in een vlakke hardstenen omlijsting.

Dwarsschuur met stal ten noordoosten van het erf. Bakstenen korfboogpoort met hardstenen imposten en sluitsteen met datering H S/ A T/1846. Bakstenen korfboogvormige voetgangersdoorgang naast de poort.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Vanthillo C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37038 (Geraadpleegd op )