erfgoedobject

Burgerhuis Gulden Ster

bouwkundig element
ID
3705
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3705

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis Gulden Ster
  Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

 • is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis Gulden Ster
  Deze bescherming is geldig sinds 03-06-1986

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Markt en omgeving
  Deze bescherming is geldig sinds 02-05-1985

Beschrijving

Voorheen zogenaamd Gulden Ster. Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (mechanische pannen); volgens een bouwaanvraag vermelding "In de Steer - 1773".

Lodewijk XV-halsgevel met een in- en uitzwenkende top; baksteenbouw met gebruik van arduin voor kordons en omlijstingen. Gekoppelde steekboogvensters op de bovenverdieping in een geriemde omlijsting met versierde sluitsteen; smeedijzeren leuning. Tweeledige top gemarkeerd door middel van waterlijsten, omlopend boven het centraal dakvenster in een geriemde omlijsting, met oren en afhangend rankwerk; bekronend oculus. Aflijnende voluten verhoogd met plastisch bloemfestoen en bekronende gebogen druiplijst met gestrekte uiteinden.

Begane grond volgens bouwaanvraag met kelderluik, rechthoekige deur en vensters onder dito bovenlichten, gewijzigd in steekboogvensters en een centrale deur in een schouderboogvormige geprofileerde omlijsting op neuten met brede gebogen tussendorpel met rocaillemotieven en waaiervormig bovenlicht.

 • STADSARCHIEF MECHELEN, Inventaris gevels, nummer 47.

Bron     : Eeman M., Kennes H. & Mondelaers L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9N, Brussel - Gent.
Auteurs :  Eeman, Michèle, Kennes, Hilde, Mondelaers, Lydie
Datum  : 1984


Relaties

 • Is deel van
  Grote Markt

 • Is deel van
  Grote Markt en omgeving


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis Gulden Ster [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3705 (Geraadpleegd op 12-05-2021)