erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 3706   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3706

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
  Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

 • is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis
  Deze bescherming is geldig sinds 03-06-1986

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Markt en omgeving
  Deze bescherming is geldig sinds 02-05-1985

Beschrijving

Diephuis met twee bouwlagen en drie traveeën onder een zadeldak (mechanische pannen). Traditionele bak- en zandstenen voorgevel tijdens de 17de eeuw aangepast met een barokke hals, volgens F. Berlemont gerestaureerd in 1896.

Behouden zandstenen parement onder de bovenvensters en hogerop speklagen, hoekblokken en leliemuurankers; Euvillesteen voor de afwerking van de top met inbegrip van zijn muuropeningen. Voormalige kruiskozijnen onder de doorlopende waterlijst en muurband met wigvormig ontlastingssysteem; arduinen lekdrempels en gietijzeren leuningen (19de-eeuws).

Top met hals van drie treden met geprofileerde dekstenen, de hoogste doorgetrokken als kordon. Aflijnende voluten en bekronend hoofdgestel en een gebogen fronton met sierbol. In de eerste geleding, een centraal rondboogvenster onder een gebogen waterlijst, tussen ovale oculi met knik en drup; gelijkaardig oculus erboven. Aangepaste begane grond.

 • STADSARCHIEF MECHELEN, Berlemont F., Persoonlijk archief: Grote Markt.

Bron     : Eeman M., Kennes H. & Mondelaers L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9N, Brussel - Gent.
Auteurs :  Eeman, Michèle, Kennes, Hilde, Mondelaers, Lydie
Datum  : 1984


Relaties

 • Is deel van
  Grote Markt

 • Is deel van
  Grote Markt en omgeving

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3706 (Geraadpleegd op 22-10-2020)