Gesloten hoeve met duifhuis

Beschrijving

Hoeve, naar verluidt uit de 17de eeuw; het monumentale duifhuis dateert mogelijk uit de 16de eeuw. Witgekalkte mergelstenen gebouwen onder zadeldak (Vlaamse pannen, behalve het woonhuis), gegroepeerd rondom een vierkant erf; het duifhuis ligt ten noorden buiten het erf.

Inrijpoort in de zuidwestvleugel aan straatzijde; gerestaureerde bakstenen korfboogpoort met resten van de oorspronkelijke geprofileerde kalkstenen posten.

Ten noordoosten van het erf, woonhuis, verhoogd en met gewijzigde ordonnantie; kern uit de 17de eeuw (gesmeed ijzeren muurankers met krullen). Deur van hergebruikt kalkstenen materiaal.

Stal in de noordwestvleugel, voorzien van een gevelsteen met wapenschild en onleesbaar opschrift. Aangepaste vensters, op een zolderluik in houten omlijsting na. Rechthoekige deur in vlakke kalkstenen omlijsting. Getoogde kelderdeur. Getoogd mergelstenen poortje met uitspringende sluitsteen en druiplijst.

De stalvleugel naast de inrijpoort bevat een oorspronkelijk zolderluik in houten omlijsting en een rechthoekige deur in hardstenen omlijsting.

Dwarsschuur onder afgewolfd dak ten zuidoosten van het erf, aan erfzijde voorzien van drie gedichte deuren in kalkstenen omlijsting met sluitsteen (tweede helft 18de eeuw), een deur van hergebruikt materiaal, en een rechthoekige schuurpoort onder houten latei. In de gevel aan de buitenzijde een mergelstenen korfboogpoort met geprofileerde druiplijst.

Monumentaal duifhuis, diephuis, mogelijk uit de 16de eeuw, voorzien van een trapgevel (acht trappen + topstuk), de geveltop afgelijnd door middle van een geprofileerde waterlijst, en voorzien van verschillende ojiefvormige consoles. De gevels waren waarschijnlijk op de deur na blind; uit de 18de eeuw dateert mogelijk het rechthoekig venster in houten omlijsting. Rondboogdeurtje in een verankerde mergelstenen omlijsting met uitspringende sluitsteen en druiplijst.