Herenhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Riemst
Deelgemeente Zichen-Zussen-Bolder
Straat Waterstraat
Locatie Waterstraat 31, Riemst (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Riemst (adrescontroles: 12-07-2007 - 12-07-2007).
  • Inventarisatie Riemst (geografische inventarisatie: 10-01-1990 - 31-12-1990).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

is beschermd als monument Herenhuis

Deze bescherming is geldig sinds 17-03-1995.

is beschermd als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Herenhuis: omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 17-03-1995.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Alleenstaand herenhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw of midden 19de eeuw, gelegen in een tuin en bereikbaar via een inrijhek tussen bakstenen pijlers.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), de lijstgevel voorzien van een middenrisaliet en hoekpilasters, rechthoekige vensters in geprofileerde kalkstenen omlijsting, voorheen beluikt, en een rechthoekige deur in een geprofileerde kalkstenen omlijsting met druiplijst. Aanleunende bijgebouwtjes van één bouwlaag en één travee.

Het herenhuis is omgeven door een omheiningsmuur. Deze bestaat vooraan (aan de Waterstraat en begin van de Diepestraat) uit hekwerk op lage bakstenen muurtjes tussen bakstenen pijlers met deksteen. Langs de zijkant van het herenhuis evolueert de omheining naar een volledig bakstenen muur die verderop in de Diepestraat inspringt en verder loopt in het verlengde van de zijgevels. Op deze manier ontstaat een besloten ommuurde tuin die ongeveer even breed is als het herenhuis, maar niet de volledige diepte van het perceel beslaat.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Vanthillo C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1990

Relaties

maakt deel uit van Zussen

Zichen-Zussen-Bolder (Riemst)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.