erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
37083
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37083

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Herenhuis
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Herenhuis: omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Alleenstaand herenhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw of midden 19de eeuw, gelegen in een tuin en bereikbaar via een inrijhek tussen bakstenen pijlers.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), de lijstgevel voorzien van een middenrisaliet en hoekpilasters, rechthoekige vensters in geprofileerde kalkstenen omlijsting, voorheen beluikt, en een rechthoekige deur in een geprofileerde kalkstenen omlijsting met druiplijst. Aanleunende bijgebouwtjes van één bouwlaag en één travee.

Het herenhuis is omgeven door een omheiningsmuur. Deze bestaat vooraan (aan de Waterstraat en begin van de Diepestraat) uit hekwerk op lage bakstenen muurtjes tussen bakstenen pijlers met deksteen. Langs de zijkant van het herenhuis evolueert de omheining naar een volledig bakstenen muur die verderop in de Diepestraat inspringt en verder loopt in het verlengde van de zijgevels. Op deze manier ontstaat een besloten ommuurde tuin die ongeveer even breed is als het herenhuis, maar niet de volledige diepte van het perceel beslaat.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Vanthillo C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37083 (Geraadpleegd op )