Burgerhuis Sint-Antonius

Alternatieve naam Vlaams Huis

• Adrescontrole Mechelen historische binnenstad (adrescontroles: 10-12-2007 - 10-12-2007).

is beschermd als monument Burgerhuis Sint-Antonius

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis Sint-Antonius

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Markt en omgeving

Beschrijving

Voorheen zogenaamd Sint-Antonius, later Vlaams Huis. Bak- en zandstenen halsgevel met tweeledige top, volgens A. Reydams opgetrokken in 1735.

Dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak (pannen). Horizontaal, door waterlijsten gelede voorgevel met verticaal belijnde bovenverdieping door middel van lisenen met régencemotieven (zie nummer 7). Verdiepte rechthoekige vensters en centraal schouderboogvenster met kwarthol beloop. Eerste topgeleding begrensd door voluten op postamenten, waartussen een centraal rondboogvenster en flankerende schouderboogvenstertjes in een omlijsting met neuten, oren en druiplijst. Top bekroond door een gebogen fronton en siervaas. Aangepaste begane grond van arduin, met begrenzende pseudo-pilasters op neuten.

Auteurs: Eeman, Michèle; Kennes, Hilde & Mondelaers, Lydie