erfgoedobject

Gesloten hoeve van 1864

bouwkundig element
ID: 37092   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37092

Juridische gevolgen

Beschrijving

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom een rechthoekig, gekasseid erf met mestvaalt, bereikbaar via een poortgebouw aan straatzijde.

Poortgebouw in de zuidwestvleugel: rondboogpoort in een hardstenen omlijsting met negblokken aan de boog en geprofileerde imposten; op de sluitsteen een kruis, de initialen B H, twee sterren en het jaartal 1864.

Ten noordwesten, woonhuis van vier traveeƫn en twee bouwlagen, voorzien van rechthoekige muuropeningen in vlakke hardstenen omlijsting met later toegevoegde lekdrempels.

De stal aan de zuidoostzijde is voorzien van beschilderde hardstenen (?) muuropeningen en een recente poort; de stal naast het poortgebouw heeft rechthoekige muuropeningen onder houten latei.

Ten noordoosten, dwarschuur met een bakstenen korfboogpoort en een dito, lagere poort, thans gedicht.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Vanthillo C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1990


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Gesloten hoeve van 1864 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37092 (Geraadpleegd op 20-07-2019)