Velinxtoren en muurstuk B

Gemeente Tongeren

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Velinxtoren en muurstuk B

is deel van de vaststelling als bouwkundig erfgoed Middeleeuwse omwalling

Typologiestadsmuren
Datering13de eeuw

Beschrijving

Overblijfselen van een ronde toren van silex, waarin ook ouder, Romeins materiaal verwerkt is. Deel van de middeleeuwse omwalling uit de 13de eeuw. De naam is die van een belangrijke Tongerse familie (14de eeuw), en de toren was oorspronkelijk via een straat binnen de wallen, de Velinxstraat, met de Steenderpoort verbonden.

• ULRIX E., Les rues de Tongres à travers les siècles, Tongeren, 1904, p. 30-31.
  • ULRIX E. & PAQUAY J., Glossaire toponymique de la ville de Tongres et de sa franchise, in Bulletin de la Société ,scientifique et littéraire du Limbourg, 25, 1907, p. 273-367.