erfgoedobject

Begijnenhuis

bouwkundig element
ID
37104
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37104

Juridische gevolgen

Beschrijving

Alleenstaand breedhuis, gelegen in een ommuurde tuin, bereikbaar via een rondboogdeurtje in een rechthoekige, geblokte kalkstenen omlijsting met neuten en geprofileerde druiplijst.

Bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder wolfsdak (Vlaamse en mechanische pannen), uit 1722 (muurankers in de achtergevel). De voorgevel behield zijn oorspronkelijke ordonnantie (Maasstijl) met rechthoekige, kalkstenen vensters, met oorspronkelijke kruis- en kloosterkozijnen waaruit de onderverdeling verdwenen is; ontlastingsbogen op de benedenverdieping. Rechthoekige deur. De ordonnantie der achtergevel werd in de tweede helft van de 19de eeuw gewijzigd.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Vanthillo C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties

  • Is deel van
    Begijnhof Sint-Catharina

  • Is deel van
    Bredestraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Begijnenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37104 (Geraadpleegd op )