Begijnenhuis

Beschrijving

Gebouwd in 1622 door Paul Rosmeer uit Emael voor zijn dochter Maria. Sterk gerestaureerd hoekhuis met de Bredestraat, van twee bouwlagen en thans ingekort tot twee traveeƫn onder mank zadeldak (Vlaamse pannen); aanhorigheden aan de Bredestraat.

Gebouwd in de traditionele maasstijl uit de eerste helft van de 17de eeuw, met gebruik van mergelsteen voor banden, hoekstenen, omlijstingen en geprofileerde kroonlijst. Datering 1622 op het rondboogpoortje in de zijgevel; de datering 1972 eronder verwijst naar de restauratie. Resterende muurankers 16.. in de voorgevel; gesmeed ijzeren muurankers uit de periode. Gewijzigde muuropeningen; het ontlastingssysteem van de oorspronkelijke vensters, met mergelstenen sluit- en aanzetstenen bleef op verschillende plaatsen bewaard. Getrapte zijgevel.

Auteurs :  Schlusmans, Frieda