erfgoedobject

Begijnenhuis

bouwkundig element
ID
37108
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37108

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gebouwd in 1622 door Paul Rosmeer uit Emael voor zijn dochter Maria. Sterk gerestaureerd hoekhuis met de Bredestraat, van twee bouwlagen en thans ingekort tot twee traveeën onder mank zadeldak (Vlaamse pannen); aanhorigheden aan de Bredestraat.

Gebouwd in de traditionele maasstijl uit de eerste helft van de 17de eeuw, met gebruik van mergelsteen voor banden, hoekstenen, omlijstingen en geprofileerde kroonlijst. Datering 1622 op het rondboogpoortje in de zijgevel; de datering 1972 eronder verwijst naar de restauratie. Resterende muurankers 16.. in de voorgevel; gesmeed ijzeren muurankers uit de periode. Gewijzigde muuropeningen; het ontlastingssysteem van de oorspronkelijke vensters, met mergelstenen sluit- en aanzetstenen bleef op verschillende plaatsen bewaard. Getrapte zijgevel.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Vanthillo C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties

  • Is deel van
    Begijnhof Sint-Catharina

  • Is deel van
    Brouwersstraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Begijnenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37108 (Geraadpleegd op )