erfgoedobject

Begijnenhuis

bouwkundig element
ID
37113
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37113

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gebouwd in 1651 door Paul van der Maesen voor zijn dochter Catharina. Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Gevel aan de zijde der Corverstraat zoals hoger beschreven (zie Corversstraat). Datering 1651 op een cartouche in de gevel aan Onder de Linde.

De benedenverdieping van deze gevel gaat volledig schuil achter aanbouwsels, gebouwd op het voormalige voortuintje, waarvan de muur met rondboogpoortje in een rechthoekige kalkstenen omlijsting behouden bleef.

Bakstenen gevel met mergelstenen elementen: geprofileerde kroonlijst, muurbanden en vensteromlijstingen. Kruis- en kloosterkozijnen in een vlakke omlijsting.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Vanthillo C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda


Relaties

  • Is deel van
    Begijnhof Sint-Catharina

  • Is deel van
    Corversstraat (Begijnhof)


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Begijnenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37113 (Geraadpleegd op )