Begijnenhuis

Gemeente Tongeren

is deel van de aanduiding als unesco werelderfgoed kernzone Begijnhof Sint-Catharina

Deze aanduiding is geldig sinds 02-12-1998.

is deel van de vaststelling als bouwkundig erfgoed Begijnhof Sint-Catharina

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Begijnhof Sint-Catharina

Beschrijving

Breedhuis van thans drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), in 1650 gebouwd door Gertrudis Belfroid. Gevel aan de Corverstraat zoals hoger beschreven (zie Corversstraat).

Het voortuintje aan Onder de Linde werd grotendeels met recente aanbouwsels opgevuld; in de tuinmuur, rondboogpoortje in een rechthoekige kalkstenen omlijsting met datering 1704 op de sluitsteen. De gevel behield grosso modo zijn oorspronkelijke ordonnantie, maar werd in de tweede helft van de 19de eeuw van neoclassicistisch getinte cementering en decoratie voorzien. Hierbij werd de onderverdeling uit de kruis- en kloosterkozijnen verwijderd.