erfgoedobject

Begijnenhuis

bouwkundig element
ID
37115
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37115

Juridische gevolgen

Beschrijving

Breedhuis van thans drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), in 1650 gebouwd door Gertrudis Belfroid. Gevel aan de Corverstraat zoals hoger beschreven (zie Corversstraat).

Het voortuintje aan Onder de Linde werd grotendeels met recente aanbouwsels opgevuld; in de tuinmuur, rondboogpoortje in een rechthoekige kalkstenen omlijsting met datering 1704 op de sluitsteen. De gevel behield grosso modo zijn oorspronkelijke ordonnantie, maar werd in de tweede helft van de 19de eeuw van neoclassicistisch getinte cementering en decoratie voorzien. Hierbij werd de onderverdeling uit de kruis- en kloosterkozijnen verwijderd.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Vanthillo C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1990


Relaties

  • Is deel van
    Begijnhof Sint-Catharina

  • Is deel van
    Corversstraat (Begijnhof)


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Begijnenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37115 (Geraadpleegd op 23-06-2021)