erfgoedobject

Begijnenhuis

bouwkundig element
ID
37117
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37117

Juridische gevolgen

Beschrijving

Dit begijnenhuis werd in 1648 opgericht door Willem Dolmans voor zijn dochter Elisabeth. Het pand werd gelijktijdig opgericht met het gelijkaardige begijnenhuis ten zuiden, gebouwd door Lucas Rosmeer voor zijn dochters Maria en Gertrudis.

Beschrijving

Dit begijnenhuis is een breedhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel aan de straat). Omwille van de ontmanteling van het begijnhof in de 19de eeuw werd de gevel aan de Corverstraat opengewerkt. Deze verankerde bakstenen straatgevel is toegankelijk via een centrale deur met flankerend venster. Verder telt de gevel nog vier kleinere vensteropeningen. Aan de hofzijde bevindt zich de oorspronkelijke voorgevel. Het betreft verankerde bakstenen lijstgevel.

  • SCHLUSMANS F. met medewerking van VANTHILLO C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Declercq, Daan
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Begijnhof Sint-Catharina

  • Is deel van
    Corversstraat (Begijnhof)

  • Is deel van
    Onder de Linde


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Begijnenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37117 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.