erfgoedobject

Begijnenhuis

bouwkundig element
ID
37119
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37119

Juridische gevolgen

Beschrijving

Laatste van de reeks huizen die het begijnhof aan de zijde der Corverstraat begrenst; het huis lag met zijn zijgevel aan de Jeker vóór deze hier overwelfd werd; thans grenst het aan de Kastanjewal.

Breedhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), gedateerd 1654. De achtergevel behield zijn gesloten uitzicht van omheiningsmuur, er werden geen openingen in aangebracht (confer Corverstraat).

De voorgevel aan Onder de Linde gaat grotendeels schuil achter het recente aanbouwsel dat het voortuintje aan deze zijde van het gebouw vult. Kruis- en kloosterkozijnen op de bovenverdieping in een mergelstenen omlijsting; weggebroken onderverdeling. Mergelstenen muur- en hoekbanden, ook in de zijgevel. Hogervermelde datering op een gevelsteen in de voorgevel.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Vanthillo C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties

  • Is deel van
    Begijnhof Sint-Catharina

  • Is deel van
    Onder de Linde


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Begijnenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37119 (Geraadpleegd op )