erfgoedobject

Begijnenhuis

bouwkundig element
ID
37124
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37124

Juridische gevolgen

Beschrijving

Oorspronkelijk één breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), gedateerd 1652. Gevel aan de Sint-Catharinastraat (zie huis nummer 1), met recente muuropeningen.

Fraaie, laat-gotische gevel aan Onder de Linde: baksteen met afwerking van mergelsteen voor de kroonlijst, muurbanden, omlijstingen en ornamenten in reliëf. Geprofileerde kroonlijst op ojiefvormige consoles waartussen een fries van ruiten en medaillons; geprofileerde waterlijsten; ornamenten in de vorm van onder meer pijnappels en cartouche met datering. Kruis- en kloosterkozijnen in een vlakke omlijsting op de benedenverdieping, fraai geprofileerde, drieledige kruiskozijnen en een kloosterkozijn op de bovenverdieping, met accolademotief op de latei; dakvenster in een puntgeveltje met bolbekroning. De muur der voortuin is voorzien van een korfboogdeurtje in een rechthoekige, verankerde mergelstenen omlijsting onder zadeldakje.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Vanthillo C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1990


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Begijnenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37124 (Geraadpleegd op 20-06-2021)