erfgoedobject

Begijnenhuis

bouwkundig element
ID
37125
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37125

Juridische gevolgen

Beschrijving

Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), gedateerd 1652. Gevel aan de Sint-Catharinastraat (zie huis nummer 1); de mergelstenen kroonlijst is hier vervangen door een overhoekse muizentandfries.

De gevel aan Onder de Linde is soberder dan voorgaande, maar heeft dezelfde ordonnantie: kruis- en kloosterkozijnen in een mergelstenen omlijsting, vlak op de benedenverdieping, met fraaie profilering op de bovenverdieping; mergelstenen banden en geprofileerde kroonlijst. Zonnewijzer boven het bovenlicht der deur, en cartouche met datering op de bovenverdieping. In de muur van de voortuin, rondboogpoortje in een rechthoekige, geblokte omlijsting van kalksteen met geprofileerde druiplijst.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Vanthillo C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Begijnenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37125 (Geraadpleegd op )