Begijnenhuis

Gemeente Tongeren

is beschermd als monument Begijnhof Sint-Catharina: begijnenhuis met omheiningsmuur

is deel van de aanduiding als unesco werelderfgoed kernzone Begijnhof Sint-Catharina

Deze aanduiding is geldig sinds 02-12-1998.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Begijnhof Sint-Catharina

Beschrijving

Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), gedateerd 1652. Gevel aan de Sint-Catharinastraat (zie huis nummer 1); de mergelstenen kroonlijst is hier vervangen door een overhoekse muizentandfries.

De gevel aan Onder de Linde is soberder dan voorgaande, maar heeft dezelfde ordonnantie: kruis- en kloosterkozijnen in een mergelstenen omlijsting, vlak op de benedenverdieping, met fraaie profilering op de bovenverdieping; mergelstenen banden en geprofileerde kroonlijst. Zonnewijzer boven het bovenlicht der deur, en cartouche met datering op de bovenverdieping. In de muur van de voortuin, rondboogpoortje in een rechthoekige, geblokte omlijsting van kalksteen met geprofileerde druiplijst.