Begijnenhuis

Beschrijving

Hoekhuis met de Sint-Ursulastraat. Het gebouw bestaat uit twee delen (verspringende nokhoogte), van elk twee traveeën en respectievelijk drie en twee bouwlagen onder steile zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen), gedateerd 1664 op een gevelsteen in het rechtse gedeelte, en 1686 op de sluitsteen van het poortje confer infra.

Bakstenen lijstgevels met mergelstenen banden, hoekbanden en geprofileerde kroonlijst. Aangepaste vensters in de voorgevel van het linkse gedeelte. De zijgevel aan de zijde van de Sint-Ursulastraat is een puntgevel van twee traveeën, afgewerkt met aandaken, muurvlechtingen en geprofileerde mergelstenen schouderstukken. Rechthoekige venstertjes en kloosterkozijnen, sommige gekoppeld, in een geprofileerde mergelstenen omlijsting met negblokken onder ontlastingsbogen van baksteen.

De blinde achtergevels zijn voorzien van mergelstenen banden. Het huis heeft een voortuintje, dat thans volledig door éénlaagse aanbouwsels wordt ingenomen; in de ommuring, rondboogdeur in een rechthoekige, kalkstenen omlijsting.