is aangeduid als beschermd monument Begijnhof Sint-Catharina: godshuis
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Godshuis
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als unesco werelderfgoed kernzone Begijnhof Sint-Catharina
Deze aanduiding is geldig sinds
is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begijnhof Sint-Catharina
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Begijnhof Sint-Catharina
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Godshuis
Deze vaststelling was geldig van tot
is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begijnhof
Deze vaststelling was geldig van tot
Voormalig Godshuis, gesticht door meesteres Elisabeth Hamers in 16de eeuw, en als noviciaat gebruikt. In 1731 is dit gebouw bouwvallig en wordt heropgebouwd door meesteres Elisabeth Donceel. Het L-vormig gebouw, genaamd "de berg van Oliveten" is gelegen op de hoek met de Sint-Ursulastraat, en aan die zijde van een ommuurde tuin voorzien.
Breedhuis van negen traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien), gedateerd 1731 (chronogram op de deurlatei), en gebouwd in de late Maasstijl, eigen aan het begin van de 18de eeuw, en gekenmerkt door het exclusieve gebruik van kalksteen voor de gevelafwerking.
Rechthoekige benedenvensters, oorspronkelijke kruiskozijnen, waaruit de onderverdeling verwijderd werd; kloosterkozijnen op de bovenverdieping. Twee rechthoekige deuren in een geprofileerde ommlijsting op neuten met tussendorpel; de linkse deur heeft op deze tussendorpel het chronogram: noVa haeC noVItYs/ eXstrUCta DoMUs; de rechtse deur, evenals de benedenvensters van de vierde en achtste travee zijn recent.
Achtergevel confer voorgevel; de benedenvensters dateren uit de tweede helft van de 19de eeuw. Zijgevels met aandaken en vlechtingen. Haakse aanbouw van drie traveeën en twee bouwlagen tegen de achtergevel; ordonnantie confer overige gevels, met kloosterkozijnen op de tweede bouwlaag.
Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van VANTHILLO C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)