is aangeduid als beschermd monument Begijnhof Sint-Catharina: brouwhuis
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwhuis
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als unesco werelderfgoed kernzone Begijnhof Sint-Catharina
Deze aanduiding is geldig sinds
is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begijnhof Sint-Catharina
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Begijnhof Sint-Catharina
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwhuis
Deze vaststelling was geldig van tot
is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begijnhof
Deze vaststelling was geldig van tot
De gemeenschappelijke brouwerij van het begijnhof. Oorspronkelijk een alleenstaand diephuis tot in 1654 het aanpalende huis (nummer 9) wordt gebouwd. Vijf traveeën diep en twee bouwlagen hoog onder steil zadeldak (Vlaamse pannen), door middel van cartouches in de voorgevel gedateerd 1644 en 1919, laatstgenoemde datering waarschijnlijk verwijzend naar de restauratie van het gebouw. De achtergevel is op de middeleeuwse omwalling gebouwd, vlak naast de Lakenmakerstoren, en geeft uit op de thans overwelfde Jeker.
Voorgevel afgewerkt met aandaken, muurvlechtingen, top- en schouderstukken; mergelstenen afwerking voor de hoekstenen en omlijstingen der muuropeningen. Onderkeldering van het linkse gedeelte van het gebouw. Rondboognis onder driehoekig fronton in de geveltop. De vensters dateren waarschijnlijk uit de periode van de restauratie. Rondboogdeur in een rechthoekige omlijsting met negblokken en bovenlicht.
De achtergevel is een puntgevel zoals de voorgevel. De rechthoekige vensters met negblokken en ontlastingsbogen schijnen hier wel oorspronkelijk.
De linker zijgevel is niet zichtbaar, de rechter zijgevel is afgewerkt met een overhoekse muizentandfries en mergelstenen hoekbanden; rechthoekige vensters zoals in de achtergevel en twee recentere vensters onder houten latei.
Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van VANTHILLO C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)