Apotheek De Kat

Gemeente Mechelen

is beschermd als monument Apotheek De Kat

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Apotheek De Kat

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Markt en omgeving

Voorheen zogenaamd "De Kat", gebouwd in 1661 in opdracht van apotheker Augustijn van Orsagen.

Diephuis met verhoogde halsgevel; twee bouwlagen en drie traveeën onder een zadeldak. Oorspronkelijk uit bak- en zandsteen opgetrokken, begin 20ste eeuw (zie F. Berlemont) grondig gerestaureerd met parement van natuursteen en arduin voor het lijstwerk. Bewaarde baksteenlagen en zandstenen hoekblokken. Overkragende bovenverdieping op drie rondbogen met verweerde reliëfs in de verdiepte boogvelden, die links en rechts de genezing van de blinden en de tien melaatsen voorstellen, in 't midden cartouche met het opschrift "Ars longa, Vita brevis, 1661".

Gekoppelde vernieuwde kruiskozijnen met onder- en bovendorpels verbonden tot waterlijsten. Op de borstweringen eertijds twee cartouches met "Medicina morborum curatrix" en "Medicina sanitatis conservatrix". Geveltop sterk gemarkeerd door waterlijsten en vlakke banden, waartussen een drielicht met een lager en groter middenluik, erboven een oculus en een blinde rondboognis. Aflijnende voluten en bekronend gebogen fronton. Aangepaste begane grond met kelderluik.

• STADSARCHIEF MECHELEN, Berlemont F., Persoonlijk Archief: Grote Markt.

Auteurs: Eeman, Michèle; Kennes, Hilde & Mondelaers, Lydie

In 1904-1906 grondig gerestaureerd naar een ontwerp door stadsbouwmeester Philippe Van Boxmeer.

• FEYAERTS, J. 2013: Philippe Van Boxmeer, stadsbouwmeester van Mechelen van 1893 tot 1913, Handelingen Koninklijke Kring voor Oudheidkunde, Letteren en Kunst van Mechelen, 117, 146.