Infirmerie

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Tongeren
Deelgemeente Tongeren
Straat Sint-Ursulastraat
Locatie Sint-Ursulastraat 11, Tongeren (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Tongeren (adrescontroles: 12-11-2007 - 12-11-2007).
  • Inventarisatie Tongeren (geografische inventarisatie: 01-01-1990 - 31-12-1990).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Infirmerie

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

is deel van de aanduiding als unesco werelderfgoed kernzone Begijnhof Sint-Catharina

Deze aanduiding is geldig sinds 02-12-1998.

is deel van de vaststelling als bouwkundig erfgoed Begijnhof Sint-Catharina

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Begijnhof Sint-Catharina

Deze bescherming is geldig sinds 29-01-1981.

is deel van de bescherming als monument Begijnhof Sint-Catharina: infirmerie, Sint-Ursulakapel, tuinmuur en deel stadsmuur

Deze bescherming is geldig sinds 29-01-1981.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalige infirmerie van het begijnhof. Reeds in 1264 was er een infirmerie gebouwd aan de Jeker; deze stichting had de zorg over bejaarde en zieke begijnen, en diende tevens als gastenverblijf. De infirmerie wordt in 1804 ontruimd en fungeert vanaf 1805 als stedelijk weeshuis.

Het geheel omvat in zijn huidige toestand een 17de-eeuws gebouw van negen traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), en rechts ervan een dubbelhuis, van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), afgewerkt met aandaken met muurvlechtingen.

Het hoofdgebouw dateert van 1659 en is voorzien van witgekalkte, bakstenen lijstgevels op gepikte plint; gesmeed ijzeren muurankers met krullen en een geprofileerde, mergelstenen kroonlijst op ojiefvormige consoles, waartussen een fries van ruiten en medaillons; mergelstenen banden en hoekbanden. Rechthoekige vensters in een kalkstenen omlijsting met negblokken; oorspronkelijke kruiskozijnen waaruit de onderverdeling werd verwijderd; bakstenen ontlastingsbogen; een aantal vensters zijn gedicht, andere vergroot. Rechthoekige deur (eerste helft 19de eeuw) in een kalkstenen omlijsting op neuten.

De linkse travee is de "voorsael" tussen kapel en ziekenverblijf, en werd gebouwd in 1671. Zij bevat een rondboogpoortje in een rechthoekige, geblokte omlijsting van kalksteen, met geprofileerde druiplijst.

Gelijkaardige ordonnantie voor de achtergevel. In de derde travee, haaks aanbouwsel van twee traveeën uit dezelfde periode, met grotendeels aangepaste muuropeningen. De tuin aan deze zijde van het gebouw wordt afgesloten door de resten van de middeleeuwse stadsomwalling.

Het gebouw rechts werd in 1657 gebouwd op een de plaats van de koestal. De 17de-eeuwse kern heeft thans een 19de-eeuwse ordonnantie.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Vanthillo C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1990

Relaties

maakt deel uit van Begijnhof Sint-Catharina

Bredestraat 1-9, 2-10B, Brouwersstraat 1-15, 2-6, Corversstraat 32-50, Kielenstraat 89-97, Onder de Linde...

maakt deel uit van Sint-Ursulastraat

Sint-Ursulastraat (Tongeren)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.