erfgoedobject

Sint-Ursulakapel bij de infirmerie

bouwkundig element
ID
37142
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37142

Juridische gevolgen

Beschrijving

Reeds in 1294 wordt een kapel op deze plaats gewijd; deze is echter in 1687 bouwvallig en wordt door een nieuw gebouw vervangen, dat in 1701 voltooid is. In 1819 wordt er de gemeentelijke jongensschool geïnstalleerd. Thans buiten gebruik.

Barok zaalkerkje van drie traveeën met driezijdig koor, onder zadeldak (leien), door middel van een gevelsteen met chronogram op de koorsluiting gedateerd 1701: sanCtIs VIrgInIbUs/ UrsULae/ aC soCIIs/ saCeLLUM hoC/ eXtrUebatUr/ A 17O.(?).

Bakstenen gebouw met witgekalkte gevels, behalve de westgevel. Mergelstenen banden, hoekbanden, geprofileerde kroonlijst en steigergaten. De westgevel is in- en uitgezwenkt en afgewerkt met mergelsteen. Rondboogvensters in een licht uitspringende, mergelstenen omlijsting met regelmatig geplaatste negblokken. Het rechtse venster is korter; eronder bevindt zich een grote oculus in mergelstenen omlijsting.

Interieur: overwelving door middel van kruisribgewelven tussen gordelbogen.

Grote, ommuurde tuin, links van en achter de kapel. In de ommuring, accoladeboogvormig poortje in een rechthoekige, kalkstenen omlijsting met cartouche: datering ANNO 1659.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Vanthillo C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties

  • Is deel van
    Begijnhof Sint-Catharina

  • Is deel van
    Sint-Ursulastraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Sint-Ursulakapel bij de infirmerie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37142 (Geraadpleegd op )