erfgoedobject

Begijnenhuis

bouwkundig element
ID
37147
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37147

Juridische gevolgen

Beschrijving

Sterk gerestaureerd dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, kunstleien), op de deurlatei gedateerd 1602. Opgetrokken in de vroege Maasstijl uit het begin van de 17de eeuw.

Bakstenen gebouw met mergelstenen afwerking voor de speklagen, hoekstenen, geprofileerde kroonlijst en vensteromlijstingen. Gesmeed ijzeren muurankers met krullen. Twee bolkozijnen en een rechthoekig venstertje met negblokken op de bovenverdieping; de benedenvensters, kruiskozijnen in een kalkstenen omlijsting met negblokken en geprofileerde neg in het benedengedeelte, zijn een aanpassing uit de tweede helft van de 17de eeuw. Rondboogdeur in een kalkstenen omlijsting met uitspringende imposten en sluitsteen, laatstgenoemde voorzien van een wapenschild en jaartal.

Getrapte zijgevels. Op de plaats van het lage bijgebouwtje rechts, waarin een recente nis, bevond zich vroeger een steeg die naar de begijnhofkerk leidde.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Vanthillo C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties

  • Is deel van
    Begijnhof Sint-Catharina

  • Is deel van
    Sint-Ursulastraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Begijnenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37147 (Geraadpleegd op )