Stadswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoningen

• is aangeduid als beschermd monument Stadswoningen

Beschrijving

De twee rijhuizen zijn voorzien van een gelijkaardige voorgevelordonnantie, drie bouwlagen en drie traveeën onder een steil gebogen zadeldak (Vlaamse pannen), wijzend op een oude kern en aangepast in de loop van de tweede helft van de 18de eeuw. De bepleisterde en witgeschilderde lijstgevels zijn opengewerkt met steekboogvensters op arduinen lekdrempels.

Grote Markt 24

Het huis stond in 1559 vermeld als den Dobbelen Arend. Vermoedelijk behoorde het oorspronkelijk tot het aansluitende hoekhuis Den Aren. In de 18de eeuw droeg het de huisnaam De Seventien Landen. In 1775 veranderde Cornelis Dusart de houten gevel in een stenen. Deze 18de-eeuwse gevel met schouderboogdeur en steekboogvormige vensters (boven) is tot op heden bewaard. Het interieur werd verbouwd. De balk- en dakstructuur wijzen op de oude kern.

Grote Markt 23

Of dit pand bij Den Aren of bij de ernaast gelegen Duve of Duyve hoorde is nog niet achterhaald. In 1559 wordt het vermeld als Vergulden of Spaanschen Kazak. In 1775 liet de eigenares, weduwe Cornelis Backx, de houten gevel vervangen door een stenen. Dit pand is in zijn huidige vorm de meest waardevolle woning van de rij.

De gevel van 1775 kreeg, vermoedelijk rond 1900, een typische houten winkelpui. In het interieur zit onder meer de middeleeuwse structuur, de houten spiltrap, een kamer (op de eerste verdieping) met vroeg 19de-eeuws behang en schouwmantel in empirestijl en stucplafonds met getrokken lijsten uit de 18de eeuw.

Dit eigendom bezit ook nog een oud achterhuis.

• STADSARCHIEF MECHELEN, Inventaris gevels, nummers 108 en 109.