erfgoedobject

Hotel De Kraan

bouwkundig element
ID
3720
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3720

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hotel De Kraan
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Markt en omgeving
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Voormalig hotel "De Kraan" (vierde kwart 15de - eerste kwart 16de eeuw). Gevel volgens A. Reydams "herbouwd" in 1781 en in 1870 nogmaals veranderd.

Een bouwaanvraag voor "verandering van den gevel" van 1781 vertoont een aanpassing van de overstekende bovenverdieping in sobere classicistische stijl; rechthoekige vensters, verdiepte borstweringen, een hoofdgestel en een kroonlijst op klossen voor de vernieuwde bedaking (nok parallel aan de straat). Volgens oude foto's van circa 1900 stond hier echter een diephuis onder afgesnuit zadeldak, met later bepleisterde lijstgevel in laatgotische stijl met vroeg-renaissance-kenmerken, drie bouwlagen en vier traveeën onder een aflijnende houten kroonlijst op klossen met drup.

Horizontaal gemarkeerde gevel met een overkragende bovenverdieping op geprofileerde tudorbogen, rustend op met loofwerk versierde colonnetconsoles; boogvelden opgevuld met engelenfiguren die een bloemenkrans vasthouden. Rechthoekige aangepaste vensters en een fraaie kortboogdeur in een geringde geprofileerde omlijsting.

Pand in 1960-61 heropgebouwd onder leiding van architect A. Lagrou (zie M. Kocken) als een benaderende kopie van het vroeger gebouw mits wijzigingen, namelijk in een breedhuis onder een zadeldak (leien) met dakkapellen tussen manke zijtrapgevels; voorgevel met natuurstenen parement geopend door rechthoekige vensters en kruiskozijnen op doorgetrokken lekdrempels met gewijzigde ordonnantie op de begane grond.

 • STADSARCHIEF MECHELEN, Inventaris gevels, nummer 172.

Bron: EEMAN M., KENNES H. & MONDELAERS L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9n, Brussel - Gent.
Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is deel van
  Grote Markt

 • Is deel van
  Grote Markt en omgeving


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hotel De Kraan [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3720 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.