Hotel De Kraan

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hotel De Kraan

Beschrijving

Voormalig hotel "De Kraan" (vierde kwart 15de - eerste kwart 16de eeuw). Gevel volgens A. Reydams "herbouwd" in 1781 en in 1870 nogmaals veranderd.

Een bouwaanvraag voor "verandering van den gevel" van 1781 vertoont een aanpassing van de overstekende bovenverdieping in sobere classicistische stijl; rechthoekige vensters, verdiepte borstweringen, een hoofdgestel en een kroonlijst op klossen voor de vernieuwde bedaking (nok parallel aan de straat). Volgens oude foto's van circa 1900 stond hier echter een diephuis onder afgesnuit zadeldak, met later bepleisterde lijstgevel in laatgotische stijl met vroeg-renaissance-kenmerken, drie bouwlagen en vier traveeën onder een aflijnende houten kroonlijst op klossen met drup.

Horizontaal gemarkeerde gevel met een overkragende bovenverdieping op geprofileerde tudorbogen, rustend op met loofwerk versierde colonnetconsoles; boogvelden opgevuld met engelenfiguren die een bloemenkrans vasthouden. Rechthoekige aangepaste vensters en een fraaie kortboogdeur in een geringde geprofileerde omlijsting.

Pand in 1960-61 heropgebouwd onder leiding van architect A. Lagrou (zie M. Kocken) als een benaderende kopie van het vroeger gebouw mits wijzigingen, namelijk in een breedhuis onder een zadeldak (leien) met dakkapellen tussen manke zijtrapgevels; voorgevel met natuurstenen parement geopend door rechthoekige vensters en kruiskozijnen op doorgetrokken lekdrempels met gewijzigde ordonnantie op de begane grond.

• STADSARCHIEF MECHELEN, Inventaris gevels, nummer 172.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde