erfgoedobject

Herenhuis à l'Empereur

bouwkundig element
ID
37210
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37210

Juridische gevolgen

Beschrijving

De schuine gevel aan de zijde der markt is het resultaat van een verkorting van het huis om de toegang tot de Hemelingenstraat en de Maastrichterstraat te verbreden (1818). Het huis was waarschijnlijk met een boog over de straat met het tegenoverliggende huis verbonden.

Herenhuis waarvan de gevel een hoek vormt (drie traveeën + drie traveeën) die de overgang van de Grote Markt naar de Hemelingenstraat markeert. Drie bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen, kunstleien). De drie traveeën aan de Grote Markt zijn een recente constructie in de stijl van het oorspronkelijke gedeelte aan de zijde der Hemelingenstraat. Laatstgenoemde gevel vertoont een bouwnaad tussen de eerste en tweede travee.

Bakstenen lijstgevel in Maasstijl uit de tweede helft van de 17de eeuw, voorzien van kruis- en bolkozijnen in een kalkstenen omlijsting met negblokken en sponningbeloop; kalkstenen banden verbinden de verschillende dorpels. De benedenverdieping is mogelijk een aanpassing met hergebruik van oud materiaal; boven deze verdieping bevinden zich drie bakstenen ontlastingsbogen.

  • ULRIX E., Het Romeins stratenplan van Tongeren, (Het Oude Land van Loon, 13, 1958, p. 8).
  • ULRIX E., Les rues de Tongres à travers les siècles, Tongeren, 1904.

Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van VANTHILLO C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Herenhuis à l'Empereur [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37210 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.