Afspanning De Zwaan

Gemeente Mechelen

• Adrescontrole Mechelen historische binnenstad (adrescontroles: 10-12-2007 - 10-12-2007).

is beschermd als monument Afspanning De Zwaan

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Afspanning De Zwaan

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Markt en omgeving

Beschrijving

Voorheen belangrijke afspanning "De Zwaan", als laatste houten gevel op de Grote Markt in 1818 gesloopt en volgens bouwaanvraag heropgebouwd in hetzelfde jaar.

Laat-classicistisch breedhuis, voorheen diephuis, met bepleisterde en beschilderde voorgevel; drie bouwlagen en drie traveeën onder schilddak (leien). Bovenvensters in geprofileerde omlijsting; rondboogvormig, voorheen empire getint, op de eerste bouwlaag; rechthoekig op de tweede en de derde bouwlaag; doorgetrokken lekdrempels en borstweringen versierd met spiegels.

Gewijzigd houtwerk. Begane grond oorspronkelijk voorzien van imitatiebanden, rechthoekige deur in eerste linkertravee; huidige pui van 1921. Aflijnend hoofdgestel met fries van casementen onder een gedeeltelijk omlopende kroonlijst op uitgelengde modillons.

• STADSARCHIEF MECHELEN, Inventaris gevels, nummer 414.

Auteurs: Eeman, Michèle; Kennes, Hilde & Mondelaers, Lydie