Afspanning De Schaal

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Afspanning De Schaal

Beschrijving

Voorheen "De Schaal", afspanning met houten gevel, in 1774 verbouwd, in 1910 heropgebouwd in neobarokke stijl.

Diephuis met klokgevel van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (mechanische pannen). Bakstenen voorgevel met verwerking van natuursteen voor omlijstingen en decoratieve onderdelen. Hoge gekoppelde rechthoekige vensters met tussendorpel op de bel-etage overspannen door gedrukte korfbogen met in de boogvelden reliëfs met gevleugelde draken en barokcartouches.

Gevelbreed balkon rustend op consoles, deurvenster onder een driehoekig fronton. Borstweringen in top met casementen waarin opschriften: "Liberaal Huis - Maison Liberale - Hou ende Trou - Gheus tot den Bedelsack - Rust Roest". Geveltop voorts bekroond met een gebogen fronton en sierbollen. Verbouwde begane grond.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde

Aanvullende informatie

De gevel is versierd met wee griffioenen met een brandende toorts wat symbool staat voor de Vrije Gedachte en de Rede. Daarnaast ook twee handen als symbool van trouw.
Het opschrift "Gheus tot den Bedelsack" refereert naar een Eedverbond der Edelen uit 1565 waarbij de lage adel een verzoek indiende tot Margareta van Parma voor godsdienstvrijheid. Een raadsheer fluisterde haar toe: "Ce ne sont que des gueux, Madame", waar dus de naam Geus van afgeleid werd.
  • KOCKEN M. & L. VAN HOEYLANDT 2017: Mechelen. Feiten & façades, Mechelen, 124-125.
  • Informatie verkregen van Lionel Marrocco (maart 2023).