Afspanning De Schaal

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Afspanning De Schaal

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Markt en omgeving

Beschrijving

Voorheen "De Schaal", afspanning met houten gevel, in 1774 verbouwd, in 1910 heropgebouwd in neobarokke stijl.

Diephuis met klokgevel van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (mechanische pannen). Bakstenen voorgevel met verwerking van natuursteen voor omlijstingen en decoratieve onderdelen. Hoge gekoppelde rechthoekige vensters met tussendorpel op de bel-etage overspannen door gedrukte korfbogen met in de boogvelden reliëfs met gevleugelde draken en barokcartouches.

Gevelbreed balkon rustend op consoles, deurvenster onder een driehoekig fronton. Borstweringen in top met casementen waarin opschriften: "Liberaal Huis - Maison Liberale - Hou ende Trou - Gheus tot den Bedelsack - Rust Roest". Geveltop voorts bekroond met een gebogen fronton en sierbollen. Verbouwde begane grond.

Auteurs :  Eeman, Michèle, Kennes, Hilde, Mondelaers, Lydie