erfgoedobject

Burgerhuis 't Verken

bouwkundig element
ID: 3726   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3726

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis 't Verken
  Deze bescherming is geldig sinds 02-05-1985

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis 't Verken
  Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Markt en omgeving
  Deze bescherming is geldig sinds 02-05-1985

Beschrijving

Voorheen zogenaamd Stalenbrug (in de 16de eeuw) en "Horenbreker" '(in de 17de eeuw). Vanaf 1774 zogenaamd 't Verken, gelijktijdig met de verstening (zie A. Reydams) (vervanging van een houten gevel).

Fraaie Lodewijk XV-klokgevel met dubbelhuisopstand; drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. Bakstenen voorgevel met gebruik van blauwe hardsteen voor het parement van de begane grond en omlijstingen. Steekboogvormige en schouderboogvormige vensters in een geprofileerde omlijsting met versierde sluitsteen tussen een festoen en lekdrempels op rocailleconsooltjes. Mooie centrale spiegelboogvormige deur in een Lodewijk XV-omlijsting, met een breed kwarthol beloop verrijkt met rocaillemotieven; schelpvormige sluitsteen onder de gestrekte druiplijst op rocailleconsoles; uitgewerkte gebogen tussendorpel.

Geveltop gescheiden door middel van een gekornist kordon op consoles: centraal schouderboogvormig zoldervenster in een vlakke omlijsting met neuten en oren, gebogen druiplijst verbonden met het bekronend oculus. Flankerende voluten met rankwerk en een zware aflijnende booglijst met gestrekte uiteinden waarboven een beeld van een zittend zwijn (zie huisnaam).


Bron     : Eeman M., Kennes H. & Mondelaers L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9N, Brussel - Gent.
Auteurs :  Eeman, Michèle, Kennes, Hilde, Mondelaers, Lydie
Datum  : 1984


Relaties

 • Is deel van
  Grote Markt

 • Is deel van
  Grote Markt en omgeving

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis 't Verken [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3726 (Geraadpleegd op 22-10-2020)