erfgoedobject

Hoekhuis

bouwkundig element
ID
37260
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37260

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoekhuis met de Grote Markt. Breedhuis van één + drie traveeën onder pseudo-mansardedak (kunstleien; recent). Volgens de aanwezige gevelstenen verwoest in de brand van 1677, heropgebouwd in 1679 en gerestaureerd in 1823-1824.

Bakstenen gebouw met gewijzigde benedenverdieping. Mergelstenen banden en hoekbanden; gesmeed ijzeren muurankers met krullen; geprofileerde mergelstenen kroonlijst op ojiefvormige consoles waartussen een ruiten- en medaillonfries. De thans aanwezige, houten kozijnen zijn aanpassingen: de banden, die de dorpels der oorspronkelijke vensters verbonden en de ontlastingsbogen duiden op kruiskozijnen die korter waren dan de huidige muuropeningen.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Vanthillo C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoekhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37260 (Geraadpleegd op )