Collège Notre-Dame

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Collège Notre-Dame

Beschrijving

Voormalig Collège Notre-Dame, vervolgens Gemeentelijk College en Rijksmiddelbare school, Koninklijk Atheneum en thans Koninklijk Technisch Atheneum. Neoclassicistisch herenhuis, gelegen op de plaats van één der kanunnikenhuizen (9de eeuw), vermeld sinds 1256. In de achterbouw bevindt zich een gevelsteen met wapenschild van de familie Gomparts; deze familie telde twee kanunniken die het kanunnikenhuis op deze plaats bewoonden van 1650 tot 1672. Het huis werd door Jan Gomparts in 1649 aangekocht.

Dubbelhuis van zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (kunstleien; twee dakkapellen), uit het midden van de 19de eeuw. Bakstenen lijstgevel met middenrisaliet, bekroond door een gebogen fronton. Rechthoekige vensters met hardstenen lateien en geprofileerde lekdrempels. Rondboogpoort ingeschreven in een rechthoekige, hardstenen omlijsting met neoclassicistische decoratie.

• VAN ORMELINGEN J.J.M., Een wapensteen Gomparts te Tongeren (1650-1672), (Limburg, 61, 1982, p.89-94).