Teksten van Sacristie en kerkhof van de gesloopte Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/373

Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk: sacristie en kerkhof ()

Oude sacristie met kerkhof van de Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk die in 1861 werd gesloopt.

Historiek

De parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart bevond zich in de voormalige dorpskom, aan een bocht van de Alfons De Cockstraat. Van deze kerk rest nu slechts nog de sacristie van 1784 en van het kerkhof enkele arduinen grafstenen.

De vroegst gekende vermelding van de kerk dateert van 1119. Het was een kruiskerk die meermaals werd verwoest en heropgebouwd. De zijbeuken dateerden van de 17de - begin 18de eeuw, het koor en de sacristie van 1784. In 1861 werd de kerk gesloopt maar het kerkhof bleef tot 1963 in gebruik, waarna het met een oude treurbeuk bij de sacristie als park werd aangelegd.

Beschrijving

De bewaard gebleven sacristie is op een rechthoekig grondplan opgetrokken in bak- en zandsteen, heeft een vrijstaande puntgevel en is geplaatst onder een schilddak met kunstleien. In de zijgevels (noordwest en zuidoost) is een rechthoekig venster met zandstenen negblokken en later toegevoegde arduinen onder- en bovendorpel aanwezig. De achtergevel (noordoost) bevat een dichtgemetseld rechthoekig venster, eveneens met zandstenen negblokken en een deuropening van recenter datum. De voorgevel (zuidwest) rust gedeeltelijk op een zandstenen plint en is bovenaan met gevelvlechtingen gemetseld.

Na de sloping van de kerk werd tegen deze zuidwestelijke gevel een nis geplaatst met Calvarie met gepolychromeerde pleisteren beelden. Het houten Christusbeeld werd in 1976 hersteld en achteraan de huidige parochiekerk aan de Grote Baan geplaatst.

Tegen de sacristie zijn verschillende 18de-eeuwse arduinen en witmarmeren grafsteenplaten opgesteld. Vóór twee marmeren grafsteenplaten aan de voet van de Calvarie bevindt zich een smeedijzeren afsluiting en een hekken.

Naast de sacristie bevindt zich ook het graf met de - in 1977 geplaatste - zwarte marmeren gedenkplaat van de priester-letterkundige Jozef De Cock (1877-1944).


Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002124, Aalst: sacristie en kerkhof, 4 kapellen.
Auteurs:  Van den Bossche, Hedwig
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sacristie en kerkhof van de gesloopte Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk [online], https://id.erfgoed.net/teksten/171733 (geraadpleegd op ).


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart ()

Van de voormalige parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart, ingeplant in een bocht van de A. De Cockstraat (oude dorpskom) blijven enkel de sacristie van 1784, enkele arduinen grafstenen en een arduinen grafkapel uit begin 19de eeuw bewaard. Omgeven door bomen; desolaat ensemble. Parochiekerk, kruiskerk, voor het eerst vermeld in 1119; heropgebouwd in 1601 na verwoesting door de beeldenstormers. De zijbeuken dateerden uit de 17de eeuw of begin 18de eeuw en het koor met de nog bestaande sacristie van 1784. Sloping in 1861. Resterende sacristie van bak- en zandsteen op rechthoekige plattegrond. Eén bouwlaag onder een afgesnuit zadeldak (kunstleien). In zijgevels (noordwest- en zuidoostzijde), rechthoekig venster in een zandstenen omlijsting met negblokken en toegevoegde arduinen onder- en bovendorpel. Noordoostgevel met toegemetst rechthoekig venster voorzien van zandstenen negblokken; recente deuropening. Zuidwestgevel: puntgevel afgewerkt met vlechtingen van gesinterde baksteen op een deels zandstenen plint. Nis met calvarie; gepolychromeerde pleisteren beelden. Grafstenen uit de 18de eeuw tegen en voor de muur.

  • DE POTTER F. - BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, (1900), reeks V, dl. II, p. 46.

Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs:  d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sacristie en kerkhof van de gesloopte Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk [online], https://id.erfgoed.net/teksten/373 (geraadpleegd op ).