Hoekhuis In het Suyckerhuys

Gemeente Mechelen

• Adrescontrole Mechelen historische binnenstad (adrescontroles: 10-12-2007 - 10-12-2007).

is beschermd als monument Hoekhuis In het Suyckerhuys

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoekhuis In het Suyckerhuys

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Markt en omgeving

Beschrijving

"In het Suyckerhuys" - "Anno 1716" (zie gevelstenen aan de zijde van de Schoenmarkt). Voorheen bepleisterd en witgeschilderd hoekhuis, heden gedecapeerd.

Drie bouwlagen en respectievelijk drie en vijf traveeën onder een afgesnuit zadeldak (leien). Bakstenen gevels verticaal belijnd door middel van superpositie van arduinen pilasters, bovenaan versierd met régencemotieven en op de derde bouwlaag voorzien van een geringd basement. Registers gemarkeerd door middel van doorgetrokken onderdorpels en sterk geprofileerde en gekorniste druiplijsten. Rechthoekige muuropeningen deels gedicht en deels voorzien van borstweringen met een fraaie smeedijzeren leuning.

Aan de zijde Grote Markt bevindt zich een paneel op de borstwering met "Geboortehuis van Aloïs Hunin 1805- 1855" (Mechelse schilder). Begane grond, deels beglaasd, met afgeronde hoektravee uit de jaren 1920-1930. Heden (1982) afbraak en wederopbouw met verwerking van oorspronkelijke arduinen elementen.

Auteurs: Eeman, Michèle; Kennes, Hilde & Mondelaers, Lydie