erfgoedobject

Hoekhuis In het Suyckerhuys

bouwkundig element
ID: 3730   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3730

Juridische gevolgen

Beschrijving

"In het Suyckerhuys" - "Anno 1716" (zie gevelstenen aan de zijde van de Schoenmarkt). Voorheen bepleisterd en witgeschilderd hoekhuis, heden gedecapeerd.

Drie bouwlagen en respectievelijk drie en vijf traveeën onder een afgesnuit zadeldak (leien). Bakstenen gevels verticaal belijnd door middel van superpositie van arduinen pilasters, bovenaan versierd met régencemotieven en op de derde bouwlaag voorzien van een geringd basement. Registers gemarkeerd door middel van doorgetrokken onderdorpels en sterk geprofileerde en gekorniste druiplijsten. Rechthoekige muuropeningen deels gedicht en deels voorzien van borstweringen met een fraaie smeedijzeren leuning.

Aan de zijde Grote Markt bevindt zich een paneel op de borstwering met "Geboortehuis van Aloïs Hunin 1805- 1855" (Mechelse schilder). Begane grond, deels beglaasd, met afgeronde hoektravee uit de jaren 1920-1930. Heden (1982) afbraak en wederopbouw met verwerking van oorspronkelijke arduinen elementen.


Bron     : Eeman M., Kennes H. & Mondelaers L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9N, Brussel - Gent.
Auteurs :  Eeman, Michèle, Kennes, Hilde, Mondelaers, Lydie
Datum  : 1984


Relaties

  • Is deel van
    Grote Markt

  • Is deel van
    Grote Markt en omgeving

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoekhuis In het Suyckerhuys [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3730 (Geraadpleegd op 22-10-2020)