erfgoedobject

Burgerhuis met gevelniskapel

bouwkundig element
ID
37317
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37317

Juridische gevolgen

Beschrijving

Breedhuis dat met een scherpe knik in de gevel de rooilijn van de straat volgt. Drie (oorspronkelijk één) + drie traveeën en drie bouwlagen onder recent dak. Het gebouw dateert in kern uit de 17de eeuw: uit deze periode resten de gesmeed ijzeren muurankers, de gesculpteerde modillons waartussen een medaillonfries onder de kroonlijst, en het kapelletje met rondboognis op de hoek.

Circa1770 werd de ordonnantie aangepast: de bakstenen lijstgevel werd voorzien van getoogde vensters in kalkstenen omlijsting met afgedekte sluitsteen.

Eind 19de, begin 20ste eeuw werd de benedenverdieping van een houten winkelpui voorzien, die bij een recente restauratie vervangen werd door de huidige pui; bij deze laatste verbouwing werden de muurankers van de tweede bouwlaag verwijderd en werden aan de kant van de Pleinstraat de twee traveeën toegevoegd, die de stijl van de rest van het gebouw imiteren.


Bron     : SCHLUSMANS F. met medewerking van VANTHILLO C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Burgerhuis met gevelniskapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37317 (Geraadpleegd op )

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.