erfgoedobject

Burgerhuis in eclectische stijl

bouwkundig element
ID
37329
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37329

Juridische gevolgen

Beschrijving

Fraai burgerhuis in eclectische stijl met neoromaanse inslag, door middel van de muurankers gedateerd 1902. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) voorzien van een dakvenster in puntgeveltje.

Bakstenen lijstgevel op een breukstenen plint (verhoogde begane grond), versierd met colonnetten van helderrode baksteen; zelfde materiaal voor de fries met dropmotief onder de kroonlijst.

Rechthoekige vensters onder een geprofileerde rondboogvormige ontlastingsboog met gestileerde bloem gesculpteerd in het boogveld; in de linskse travee kruiskozijnen met deelzuiltje; rechthoekig balkon. Rondboogdeur in een geprofileerde omlijsting van baksteen met colonnetten; oorspronkelijk houtwerk met glas-in-lood (art nouveau getinte motieven).


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Vanthillo C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis in eclectische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37329 (Geraadpleegd op )